Diákmunkák

Mit üzen nekem Kölcsey Ferenc Himnusza?

Nem lehet úgy élni a jelenben, hogy nem ismerjük a múltat. Mindig gondolni kell a jövőre, és mindeközben a jelen pillanatát is ki kell használni. Ez nehéz dolog. De ha mégis egy mélypontra jutsz az életben, gondolj arra, hogy ahhoz, hogy legyen hegy, kell a völgy is. Természetesen ehhez az kell, hogy dolgozz, tarts ki, és sose nézz hátra!

Barna Eszter 7.a (2017. 01. 31.)

A Magyar kultúra napja

 

Számomra a magyar kultúráról a remekművek, az ételek, a hagyományok jutnak az eszembe. A művelődési házban vagy a színházakban látott előadások is az eszembe jutnak. A magyar írók hihetetlen versei és regényei. A magyar kultúra napja a megemlékezésről is szól.

Lázár Botond 7.a

Magyarország egy pici, hegyekkel körbezárt ország. Sok egyedi dolog van itt, olyan hagyományok, amelyeket máshol nem találsz a világon. Számomra nagyon fontos a magyar kultúra, mivel 10 éve néptáncolok, őrzöm a hagyományokat. Sokszor rácsodálkozom, hogy egy szóra hányféle variáció van. Ilyet nem nagyon találsz az angolban vagy a németben. Ezért egyedi a mi anyanyelvünk.
Van, aki úgy gondolja, hogy nem kell megőriznünk a régi hagyományainkat, szokásainkat. Ezzel egyáltalán nem értek egyet.  Nagyon fontos fenntartani ezeket az emlékeket.

Barna Eszter 7.a

Szerintem a magyar kultúrát erősítik a múzeumok, a színházak, az opera. Fontos szerepet játszik az Országos Széchényi Könyvtár is. Az Andrássy utat rengetegen látogatják. A zenében és a zenetanításban is kiemelkedik Európából Magyarország.

Donáth Gergő 7.a

Számomra a magyar kultúra a Himnuszt, a Szózatot, Kölcsey Ferencet és Vörösmarty Mihályt juttatja az eszembe. Persze Petőfi Sándor, Kossuth Lajos is az eszembe jut vagy a Széchenyi István „tervezte” Lánchíd.

Tóth László 7.a