Mesélj, Csömör! Olvass velünk!

felolvasas

A Csömöri Kulturális Összeesküvés Mozgalom (Bihari Réka és Lencsés Szilvi) a Sinka István Községi Könyvtárban május 16. és 23. között, 7 nappalon és 7 éjszakán át tartó folyamatos olvasással kívánja megdönteni a megszakítás nélküli csoportos meseolvasás jelenleg fennálló időtartam magyar rekordját. Védnökök: Tenki Réka, Csányi Sándor és Huszárik Kata. A vállalkozásban iskolánk diákjai és tanárai is résztvesznek.

MIT LEHET FELOLVASNI?

A felolvasás előre bekészített könyvekből fog zajlani. Az eseményünkkel a magyar kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom sokszínűségére és változatosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, ezért kortárs magyar szerzők mesekönyveit és ifjúsági regényeit fogjuk felolvasni sokakkal. A Petőfi bicentenárium kapcsán pedig egyes gyerekeknek és ifjúságnak szóló Petőfi Sándor művek is a repertoár részét képezik majd.

AHHOZ, HOGY A REKORD MEGVALÓSULJON 7 nappalon és 7 éjszakán keresztül folyamatosan jelen kell lennie legalább 1 fő felolvasónak, 1 fő hallgatóságnak és 2 fő tanúnak. Tehát UGYANOLYAN FONTOS SZEREPE VAN AZ ÖNKÉNTES SEGÍTŐKNEK, MINT A FELOLVASÓKNAK A REKORD FELÁLLÍTÁSÁBAN!

Fontos tisztázni, hogy A 168 ÓRÁS FOLYAMATOS FELOLVASÁSSAL NEM EGY SZÉPOLVASÁSI VERSENYRE KÉSZÜLÜNK. A felolvasók sokféle életkora, kiben-kiben bizonyos drukk, izgalom maga a rekord miatt, a nagyon hosszú időfolyam stb. mind olyan tényezők, melyek nem a profizmusra hajtanak, hanem egy nagyon klassz és igazán ízig-vérig emberi közösségi élményre! MINDENKI RÉSZVÉTELE HOZZÁADOTT ÉRTÉKKEL BÍR MAJD A REKORD FELÁLLÍTÁSA KAPCSÁN!

Ügyelünk arra, hogy a reggeli óráktól a kora esti órákig kisebbeknek szóló, könnyebb szövegek kerüljenek a felolvasandó könyvek listájára, melyet kedvvel és különösebb nehézség nélkül olvashatnak a hangosan megnyilvánulni merő gyerekek is, érkezzenek akár szervezetten iskolával, akár családdal vagy barátokkal. Kora estétől egész éjszakán át és hajnalon keresztül a reggeli órákig pedig már a nagyobb korosztálynak szóló ifjúsági regények, felnőtt szerzők által a kamaszoknak, fiataloknak írt változatos novelláskötetek kerülnek porondra. A felolvasást hogyan is képzeljük el? Egy asztal mögött 2 szék/fotel lesz elhelyezve, ahol a felolvasó felolvas, az utána következő pedig felkészül. A könyvtár olvasóterme továbbá kb. 40 fő hallgatóság befogadására alkalmas.

ÖNKÉNTES SEGÍTŐK:

A tanúk (18+) hitelesítik az eseményt, azaz adminisztrálnak, minden egyes felolvasót adatokkal fel kell tüntetni (név, életkor, település állandó lakhely, felolvasott mű, felolvasás időtartama), továbbá a tanúkon kívül nagy segítségére lennének a szervezőknek az egyéb koordinatív feladatokban segítő közreműködők is.

Mesélj, Csömör! Olvass velünk – ÖNKÉNTES SEGÍTŐK Facebook csoport

 

FELOLVASÓK:

Fél órás idősávok foglalhatóak a jelentkezés során, de legyünk tisztában a következőkkel. Aki nem gyakorlott felolvasó, tehát nem szokott hangosan felolvasni (gondolunk itt, pl. esti mesélésre naponta éveken keresztül a gyermekeknek, unokáknak, vagy akár a bölcsiben, oviban, iskolában a gyerekeknek történő nevelő, pedagógus általi felolvasásra, de akár hangoskönyvkészítésre a látássérülteknek stb.), azoknak nem árt azzal számolni, hogy a komfortos idő a felolvasásra személyenként 5-6, maximum 8-10 perc, kiszárad a torok, reszelős lesz a hang stb. Senkit nem szeretnénk eltántorítani a felolvasástól, sőt! Ám érdemes otthon kipróbálni a hangos olvasást!

A félórás idősávokra egy kisebb társaság (2-4 fő) is jelentkezhet, vagy pár fős családok. Nagyobb csoportoknak (7-10 fő) is egyórás idősáv foglalását javasoljuk.

AZ ÉJSZAKAI ÉS HAJNALI ÓRÁK legyünk őszinték, húzósak lesznek, itt nyilván megnő az egyénenkénti felolvasási idő. Ám ekkor is javasoljuk az összefogást. Ha ketten lefoglalnak 1 órát, abban az egy órában is érdemes a két embernek felváltva felolvasni.

SZÁMÍTUNK ÍRÓK, SZÍNÉSZEK, KÖZÉLETI SZEREPLŐK BEKAPCSOLÓDÁSÁRA IS, de tekintettel a feszített időbeosztásukra, sokszor előre nem fogják tudni jelezni mikor érkeznek, így előfordulhat, hogy a foglalt időponton felolvasót, egy író vagy színész meglepetésszerűen fogja váltani. Bízunk benne, hogy mindenki megértéssel fogadja az ilyen szituációkat és nem jelent gondot, ha mondjuk Csányi Sándor, Huszárik Kata vagy Vecsei H. Miklós beugrik és átveszi valakitől Csukás István meséjét és folytatja Gombóc Artúr kalandjait.

Felolvasók Facebook csoport

Anyagi támogatást a felolvasómaraton minél szakszerűbb kivitelezéséhez és az időközben felmerülő költségek fedezésére az alábbi oldalon tudunk fogadni:

Mesélj, Csömör! Olvass velünk! (jougyekert.hu)

A FELOLVASÓMARATON EGY IGAZI ÖRÖMÜNNEP LESZ, EGY CSODÁS KÖZÖSSÉGI ÉLMÉNY, AMIT CSAK EGYÜTT VARÁZSOLHATUNK EGY ÉJJEL-NAPPAL TARTÓ VARÁZSLATOS IDŐBUBORÉKKÁ!


Köszönettel:

Bihari Réka és Lencsés Szilvi

Csömör Kulturális Összeesküvés Mozgalom